Lövészzászlóalj

Rendeltetése: A képzési ciklusoknak megfelelő szinten és intenzitással folyamatos, egymásra épülő tevékenységekkel kiképezni és felkészíteni a személyi állományt azzal a céllal, hogy a számára biztosított készenléti időn belül legyen képes harcfeladatokban, békeműveleti feladatokban, válságreagáló műveletekben, katasztrófavédelmi és terrorelhárító feladatokban való részvételre önállóan, illetve a dandár vagy többnemzetiségű alkalmi kötelék részeként, akár az ország határain kívül is.

Története: 1987. március 1-én került megalakításra, a dandár szervezetre történő átalakítás keretében, a MN 25. Klapka György Harckocsidandár kötelékében, azzal a feladattal, hogy megerősítse a dandár Harckocsizászlóalját. A zászlóalj két Gépesített Lövészszázadból, egy Tüzér Ütegből, egy Légvédelmi Rakéta Szakaszból és javító kiszolgáló alegységekből épült fel.

A zászlóalj alap technikai eszköze BMP-1 gyalogsági harcjármű volt. A feladatok és a rendszeresített eszközök változásával rendszeresítésre kerültek más típusú tűzfegyverek is: 82 mm-es aknavető, 122 mm-es vontatott tarack, 2SZ-1 önjáró tarack.

A 2004 év nagy változást hozott a Lövészzászlóalj életében, hiszen a fegyvernemi váltás következtében a korábbi gépesített alegységet „megfosztotta” a technikai fegyverzetének nagy részétől. A BMP-1 harcjárművet és a 2SZ-1 típusú önjáró löveget felváltották a BTR-80 és BTR 80/A kerekes szállító harcjárművek. A változások következtében a zászlóaljnak meg kellet ismerkedni a könnyű lövész fogalmával, e fegyvernem kúltúrájával és az ezzel járó kihívásokkal.

A Magyar Honvédségben, így a Lövészzászlóaljnál is meghatározó feladattá vált a nemzetközi szerepvállalás. A békeműveletekben való erőteljes részvétel mellett a zászlóalj katonái az aktuális kiképzési ciklusoknak megfelelően hajtják végre feladataikat.

Facebook


Strict Standards: Non-static method modFacebookFanboxHelper::getFanbox() should not be called statically in /home/szulanet/public_html/modules/mod_fbfanbox/mod_fbfanbox.php on line 14

Strict Standards: Declaration of JCacheControllerView::get() should be compatible with JCacheController::get($id, $group = NULL) in /home/szulanet/public_html/libraries/joomla/cache/controller/view.php on line 0