Logisztikai Zászlóalj

Egységünk jogelődje 1961. szeptember 1-én alakult. Ekkor került felállításra a harckocsi hadosztály, benne a 131. Harc- és Gépkocsi Javító Műhellyel (MN 4989, parancsnok Bojtor Sándor őrnagy).

Később Kardos Sándor őrnagy lett a parancsnok. A harckocsi hadosztály alárendeltségében a Javító Műhely feladata más jelleget ötött, mivel a hadosztály diszlokációjának megfelelően lényegesen megnőtt a mozgástere, ugyanakkor fokozott követelményként jelentkezett mobilitásának növelése. A Javító Műhelyrészt vett a hadosztály valamennyi gyakorlatának jelentősebb eseményének technikai biztosításában, beleértve a víz alatti átkelési és a nemzetközi gyakorlatokat is. Készen kellett állnia a harckészültség bármely fokozatának végrehajtására. Mindezek mellett alapvető feladatát a hadosztály harc-, és gépjárműállományának, azok tartozékainak középszintű javítása képezte.

1970. november 1-el Kardos Sándor – akkor már – alezredest más beosztásba helyezték. 20 évig volt a Javító Műhely parancsnoka. Valószínűleg ezért, illetve tevékenységének elismeréseképpen a laktanyában, de a városban is a Javító Műhelyt csak „Kardos cég"-nek nevezték. A parancsnokok ezután rövidebb időközökként váltották egymást az alábbi sorrendben: Tóth Gyula, Ambruszter Géza, Jónyer János, Kákonyi Ferenc, Marics István, Lengyel Ferenc és Farkas Károly.

1985-ben ismét szervezeti átalakulás következett be. melynek lényege, hogy a hadosztály eddigi önálló műhelyeit (fegyverzet, híradó, vegyivédelmi, műszaki) integrálták a Harc- és Gépkocsi Javító Műhelybe. Ekkor módosult a hadrendi elnevezés 131. Javítózászlóaljra. Az integráción túl a zászlóaljnál rendszeresítettek egy a vontató századot, amely egyaránt alkalmas volt lánctalpas és kerekes járművek vontatására és szállítására is. A zászlóalj összlétszáma ekkoriban elérte a 350-400 főt. Ezen belül a polgári alkalmazottak száma 90-100 fő volt.

1987-ben tovább bővült a 131. Javítózászlóalj, mivel átvette a megszűntetett zalaegerszegi javítózászlóalj technikáját és állományának egy részét. A rendszerváltás éveiben az alakulat felette a „131. Láhner György Javítózászlóalj" nevet.

Az 1990.es évek átszervezései során a zászlóalj a felszámolás sorsára jutott. Az 1. sz. Katonai Kerülettel egyidejűleg, 1996 nyarán megszűnt.

Személyi állományának nagy részét a 25. Klapka György Gépesített Lövészdandár állományába helyezték át, vagy nyugdíjazták. A logisztikai zászlóalj megalakulásának időpontja (a Magyar Honvédségben ebben a formában elsőként): 1995. december 16.

Parancsnok: Gacs József alezredes
törzsfőnök: Farkas Károly százados

A zászlóalj a felszámolt harckocsidandár ellátó és javító százada, a 131. Láhner György Javítózászlóalj, illetve a Gerecse Vezetésbiztosító Zászlóalj maradék állományából került feltöltésre.
A zászlóalj megalakítása közben az állomány nagy része a megszűnő alakulatok felszámolását végezte 1996. őszéig.
A következő évek során a zászlóalj több szervezeti átalakításon esett át. Az állománytáblák gyakorlatilag évente kerültek módosításra.

2002-ben megszűntették a Logisztikai Főnökséget, és a szolgálati ágakat Műveleti Központ néven beintegrálták a logisztikai zászlóalj állományába.

2004. őszén a haderőreform keretében ismét jelentős mértékű átszervezés került végrehajtásra, aminek következtében a Logisztikai Műveleti Központ kivált a zászlóalj szervezetéből, majd állományából megalakításra került a Logisztikai Főnökség.

A zászlóalj vezetését a következő személyek látták el:

Parancsnok: Nagy Sándor ezredes
Parancsnok helyettes: Bíró Imre őrnagy
Vezénylő zászlós: Karácsonyi Zoltán törzszászlós

A zászlóalj feltöltésre került a 2. kl. z., a Savaria Kiképző Központ, valamint az Alföldi Kiképző Központ állományának tagjaival.

Facebook


Strict Standards: Non-static method modFacebookFanboxHelper::getFanbox() should not be called statically in /home/szulanet/public_html/modules/mod_fbfanbox/mod_fbfanbox.php on line 14

Strict Standards: Declaration of JCacheControllerView::get() should be compatible with JCacheController::get($id, $group = NULL) in /home/szulanet/public_html/libraries/joomla/cache/controller/view.php on line 0