A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár rövid története

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár a Magyar Honvédség egyik legnagyobb szárazföldi katonai szervezete. A dandár névadója Klapka György honvéd tábornok, helyőrsége Tatán van helyőrségi lőtere pedig Szomódon.

A dandár parancsnoka Horváth Gábor dandártábornok

A dandár több mint hat évtizeddel ezelőtti megalakulása óta számos változáson ment keresztül. Jogelődje a 17. Önálló Nehézharckocsi és Rohamlöveg Ezred volt. Az alakulat felállítását 1950 októberében, a kiképzést pedig novemberben kezdték meg Székesfehérváron. 1953-ban diszlokált Bajra, megnevezése ekkor lett 31. Nehézharckocsi - rohamlöveg Ezred. 1956-ban a nehézharckocsikat és rohamlövegeket T-34-es harckocsikra cserélték. Az alakulat hadrendi megnevezése is változott, ettől kezdve, mint 25. Harckocsi Ezred folytatódott a szervezet története.

1957-ben az ezred áttelepült jelenlegi laktanyájába, Tatára. 1962-ben, a Magyar Néphadseregben elsőként, T-55 harckocsikkal fegyverezték fel a dandárt.

1978. újabb átfegyverzést hozott, és az alakulat- a haderőben elsőként- T-72-es harckocsik alkalmazására tért át. Az 1986-os esztendő a szervezeti és technikai fejlesztés jegyében telt. Rendszerbe állt az önjáró tüzérosztály 18 darab 2SZ1, az úgynevezett GVOZGYIKA löveggel. Ebben az évben technikát váltott a légvédelmi üteg is. A ZSZU-23-4 (SILKA) önjáró gépágyúkat a STRALA-1M légvédelmi rakéta komplexum váltotta fel.

A katonai szervezet 1987-ben alakult át 25. Harckocsi dandárrá. A 25. harckocsi dandár vezetése és személyi állománya úgy döntött, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő képességű és cselekedetei révén legendássá vált tábornokának, Klapka Györgynek a nevét veszi fel. Az akkor felvett Klapka név azóta is kötelezi a dandár teljes személyi állományát az átlagon felüli helytállásra és az eredményes munkára.

1995 végén a dandár felvette a 25. Klapka György Önálló Gépesített lövészdandár nevet.

2004-ben újabb nagy változás fegyvernemi váltás következett be. Az alakulat májustól felvette a 25. Klapka György Könnyű Lövészdandár nevet. Rendszerbe állították a BTR-80 és a BTR-80A típusú harcjárműveket. A dandár alárendeltségébe került a szolnoki Könnyű Vegyes Ezredből megalakult 25/88. Könnyű vegyes zászlóalj. A haderő-átalakítás részeként az alakulat 2007. március 01-től az MH 25. Klapka György Lövészdandár nevet viseli.

A dandár rendeltetése, fő feladatai:

  • A Magyar Köztársaság határai mentén kialakult válsághelyzetben az államhatár biztosítása;Az ország fegyveres védelmében való részvétel nemzeti-, vagy szövetséges parancsnokság alárendeltségében;
  • A polgári lakosság segítése katasztrófa-, vagy katasztrófával fenyegető helyzetekben;
  • A NATO tagországainak megsegítésében való részvétel az V. cikkely szerinti kollektív védelem keretein belül;
  • Béketámogató műveletekben való részvétel.

Nemzetközi szerepvállalásai:

A NATO-tagságból eredő, nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítése a dandár feladatainak jelentős részét teszi ki. Az alakulat 2000 óta vesz részt a Magyar Honvédség koszovói és bosznia-hercegovinai békefenntartó misszióiban, illetve a tatai katonák 2007-től jelen vannak az afganisztáni missziókban is.

Facebook


Strict Standards: Non-static method modFacebookFanboxHelper::getFanbox() should not be called statically in /home/szulanet/public_html/modules/mod_fbfanbox/mod_fbfanbox.php on line 14

Strict Standards: Declaration of JCacheControllerView::get() should be compatible with JCacheController::get($id, $group = NULL) in /home/szulanet/public_html/libraries/joomla/cache/controller/view.php on line 0