36. Páncéltörő Rakétaosztály

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 36. Páncéltörő Rakétaosztályának története 1987-re nyúlik vissza. Ebben az évben az MN 25. Harckocsiezrede átalakult a Magyar Néphadsereg 25. Harckocsidandárává. Ekkor került megalakításra a dandár Páncéltörő Rakétaosztálya. Az osztály ebben az időben 9M14 Maljutka (AT-3) típusú páncéltörő rakétákkal volt felszerelve.

A következő nagy változásra 2000-ben került sor, amikor az MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred felszámolása után a tatai Páncéltörő Rakétaosztály átfegyverzésre került az ezred BRDM-2 9P148 típusú páncéltörő rakétaindító komplexumaival, melyről 9M111 és 9M111M Fagot (AT-4), valamint 9M113 Konkursz (AT-5) páncéltörő rakéták indíthatóak.

2007-ben az MH 25. Klapka György Lövészdandár átalakítása során felszámolásra került a Tüzérosztály, a Páncéltörő osztály és a Harckocsizászlóalj. A megszűnt alegységek alapjain megalakításra került a Harci Támogató Zászlóalj. A zászlóalj szervezetében egy páncéltörő üteg kezdte meg tevékenységét, ugyanazzal a felszereléssel mint az osztály.

2011 év ismét az átalakítások éve volt. 2011. november 15-én megalakításra került a 101. Tüzérosztály, a 36. Páncéltörő Rakétaosztály, valamint a 11. Harckocsi Zászlóalj. Ezzel párhuzamosan a Harci Támogató Zászlóalj felszámolásra került.

Az osztály hadrendi számát a 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezredtől örökölte, teljes készenlétét 2012. április 30-án érte el.

Az eltelt időszakban az osztály a dandár valamennyi jelentősebb gyakorlatán (Dinamikus Együttműködés-2012, Összhang-2013, Tavaszi Áttörés-2014) eredményesen vett részt, valamint számos saját szervezésű gyakorlatot vezetett le.

Az osztályra ezen felül jelentős szerep hárul a tüzértisztek képzésében is. Minden évben több alkalommal fogadja a fiatal tisztjelölteket csapatgyakorlatok és lövészetek keretében.

Facebook


Strict Standards: Non-static method modFacebookFanboxHelper::getFanbox() should not be called statically in /home/szulanet/public_html/modules/mod_fbfanbox/mod_fbfanbox.php on line 14

Strict Standards: Declaration of JCacheControllerView::get() should be compatible with JCacheController::get($id, $group = NULL) in /home/szulanet/public_html/libraries/joomla/cache/controller/view.php on line 0